4 fantasztikus nő a segítségre szorult gyermekekért

4 fantasztikus, elhivatott nő – mint szakember -, sok – sok eltelt év és évtized, több száz segítségre szoruló SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyermek. Mindezek a száraz adatok, amiből keletkezik a csoda.

A csoda pedig egyfajta varázs formájában jelenik meg, mely arra hivatott, hogy segítse a gyermekeket abban, hogy társaikhoz hasonlóan, képességeiket kibontakoztathassák és boldog gyermekkort éljenek át, ebben pedig 4 csodálatos nő kulcsszerepet játszik.

Sajátos nevelési igény (SNI) és ezek eloszlása Magyarországon

A sajátos nevelési igény egy gyűjtőfogalmat foglal magába. Így hangzik a definíció:

Sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrumzavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.

– 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről.

Sokszor az enyhe tünetek nem jelentenek problémát a gyermek és a család életében, ugyanakkor az életkor előrehaladtával felerősödve jelentkezhetnek. pl. tanulási nehézségek, koncentrációs problémák vagy szociális sikertelenségek formájában. Fontos a minél korábbi állapotfelmérés, hisz a korai megsegítés hatékonysága és sikere intenzívebb, mint a későbbi életkorokban való fejlesztés.

A KSH adatai között megtaláljuk (2019.), hogy Magyarországon hozzávetőlegesen 57 ezer fő sajátos nevelési igényű gyermek van, ami igen magas szám. Az általános iskolákban vannak a legtöbben, ott az arány 7.8%, majd ezt követik a középfokú oktatási intézmények, végül az óvodák. Meglepő tényező, hogy az óvodákban negyed annyi SNI-s van, mint általános iskolában, ami azt jelenti, hogy későn vannak diagnosztizálva, ami komoly problémát jelent.

Az ellátásokat országosan kevés szakember, köztük konduktor, gyógypedagógus vagy fejlesztő pedagógus, pszichológus végzi.

Jól látható, hogy kevés a szakember, aki segítse a fejlesztést igénylő gyermekeket, akik pedig vannak, hivatásént tekintik a munkájukat, nem kicsi lelkierőt belerakva, kapacitásukat meghaladva végezve azt.

4 csodálatos nő az életüket szentelték az SNI-s gyerekek és szüleik segítésére

Barna Andrea, Pilaszanovich-Máté Szilvia, Kovácsné Lajos Anita, Dorotovics Miléna (csodavarazs.hu)

Barna Andrea, Pilaszanovich-Máté Szilvia, Kovácsné Lajos Anita, Dorotovics Miléna (csodavarazs.hu)

Székesfehérváron, 2020-ben alapították meg a Csodavarázs Fejlesztőház intézményét, ahol a 4 fantasztikus nő, 4 szakértő – gyógytornász, pszichológus, konduktor, gyógypedagógus – foglalkozik naphosszat a gyerekek fejlesztésével és szüleik támogatásával. A fejlesztőház létrejöttének célja elsődlegesen az volt, hogy a gyermekek, szülők és családok minél hamarabb, minél komplexebb szakmai segítséget és támogatást kaphassanak nehézségeik leküzdésére.

Idegrendszeri érést segítő mozgásfejlesztéssel, gyógytornával, tervezett szenzormotoros tréninggel (TSMT), konduktív pedagógiai támogatással támogatják a gyermekek fejlődését, továbbá dinamikus szenzoros integrációs terápiás (DSZIT), gyógypedagógiai fejlesztés és a gyermekek, serdülők és felnőtt számára nyújtott egyéni és csoportos pszichoterápiás ellátással támogatják a hozzájuk fordulókat. Tanulási zavar szűrésében és iskolaérettség megállapításában is közösen, komplexen, több szakterületet lefedve dolgoznak együtt a gyermekek optimális fejlődése érdekében.

Megkérdeztük őket, hogy miért választották ezt a lelkiismeretes pályát.

Már a főiskolán tudtam, hogy a jövőmet a gyermekek gyógyítására fogom szentelni. Az elmúlt 17 év sok mindent adott nekem és mára már rengeteg gyermek és szülő szeretetét és bizalmát tudhatom magaménak. Ez visz tovább engem ezen az úton.

– mondta el Pilaszanovich-Máté Szilvia, gyógytornász.

Szerencsésnek és hálásnak érzem magam, hisz mindennap a hivatásomnak élhetek. Személyes és szakmai célom, hogy a gyermekek lelki fejlődését segítsem, támogassam a szülőket a szülővé válás rögös, hullámzó és egyben gyönyörű útján.

– nyilatkozott Dorotovics Miléna, pszichológus, majd hozzátette:

Örömmel és energiával töltenek fel, a pozitív visszajelzések, a szemmel látható fejlődések a családok életében, amit az elégedett szülőktől és a boldog gyermekektől kapok a közös, eredményes munkánk során. Szeresd, amit csinálsz, csak így lehet.

Antoine de Saint-Exupéry-t is beidézte, mely szerint “Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

Hálás vagyok, mert megadatott nekem az, hogy a munkám egyben a hobbim is. Hitvallásom: „A gyermek olyan, mint egy pillangó a szélben. Néhány magasabbra tud repülni, mint mások, de mindegyik a legjobb tudása szerint repül. Miért is hasonlítanád össze őket? Mindegyik más. Mindegyik különleges. Mindegyik gyönyörű.” (ismeretlen szerző). Mindennap ebben a hitben dolgozni, szeretni, sokszor csodát tenni nagy kiváltság. Én ezt teszem.

– írta meg nekünk Kovácsné Lajos Anita, gyógypedagógus.

Hálás vagyok, mert mindazt, amit kislány koromban megálmodtam, egy hivatásban valósul meg. A konduktív pedagógia által taníthatok is, de közben „gyógyíthatom” is a rám bízott gyermekeket és felnőtteket. Mindennap egy sikertörténet. A legapróbb eredmény is maga a csoda, a szeretet, a megbecsülés, amit nap, mint nap kapok, minden nehézségen átsegít. Egy mosoly, egy ölelés minden küzdelmes munkát feledtet. Ezért érdemes csinálni.

– zárta a beszédet Barna Andrea, konduktor

A Csodavarázs Fejlesztőház internetes elérhetősége, ha valaki érintett: www.csodavarazs.hu

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Ilyen napjainkban egy tökéletes ruházati eladó

2023. november 24.|

Manapság egyre több ember számára fontos a megjelenés, a stílus és az elegancia. Azzal azonban nem mindenki van tisztában, hogy milyen stílusú, milyen fazonú ruha állna neki jól, ilyenkor pedig jól jöhet egy hozzáértő véleménye,

Így változtassuk meg az életmódunkat és a mentalitásunkat

2023. szeptember 4.|

Az életmódváltást sokan januárra hagyják, hiszen az új évvel új szokásokat szeretnének beiktatni az életükbe, de az az igazság, hogy aki igazán komolyan veszi a dolgot, az az év bármely szakában meg tudja változtatni az

Tényleg van szépítő hatása az infraszaunázásnak?

2023. augusztus 16.|

Az infraszaunát sokan sokféle problémára használják, de egyre inkább terjed az a nézet, hogy szépülésre, fiatalításra is sikerrel alkalmazható. Bár akadnak, akik nagyon szkeptikusak ezzel kapcsolatban, de a helyzet az, hogy az infraszaunával valóban lehet