A lakásfelújítás buktatóiról

Manapság egyre többen vágnak bele a lakás és házfelújításba, a végeredmény pedig sajnos nem minden esetben olyan, amilyenre vágytak. A felújítási munkálatok sosem egyszerűek, és bizony számos buktatót rejtenek, miken megcsúszhat a projekt.

A lakásfelújítás mindig kényes kérdés. Drága, hosszú ideig tart, stresszel és idegeskedéssel jár, a felfordulásról már nem is beszélve. És ha valamilyen váratlan dolog jön közbe, amivel nem számoltunk, akkor még drágább lesz, még nagy idegeskedéssel és felfordulással jár, és bizony még tovább tart. Vannak gyakori hibák, melyeket nagyon sokan elkövetnek, pedig ezeket valójában meg elehetne előzni. Lássuk, melyek a felújítások legnagyobb buktatói?

A megfelelő kivitelező kiválasztása kulcskérdés

A szakemberek kiválasztása kulcskérdés egy felújítás esetében, és bizony sokan követik el azt a hibát, hogy ezt a kérdést nem járják körül alaposan. Egyrészt gyakori eset, hogy valaki inkább maga vág bele a felújításba szakszerű segítség nélkül, mondván, sokat kell várni egy jó szakemberre, esetleg így sokat tud majd spórolni. Ha nincs tapasztalatunk a felújítási munkálatokba, akkor egyáltalán nem tanácsos egy nagyobb fejújításba belevágni.

A végeredmény nem biztos, hogy szép lesz, és ez csak az egyik baj. Az esztétikai hibák mellett a funkciók is sérülhetnek. Vegyük például a szigetelést. Ha nem végezzük megfelelően, hőhidak alakulnak ki, ami miatt megjelenik a penész. Lehet, hogy kezdetben spóroltunk, de az új szigetelés és a penész kiirtása miatt a költségeink sokkal magasabbak lesznek a végén.

Persze a szakemberek kiválasztása is érdekes kérdéseket vet fel. Vannak, akik egy kivitelezőt bíznak meg, aki minden szakembert a rendelkezésünkre bocsájt, mások külön-külön keresik fel a vizest, a burkolót, a villanyszerelőt, a kőművest stb. Ez utóbbi megoldással csak az a baj, hogy a szakemberek összehangolása nem egyszerű feladat, és ha nem vagyunk benne ügyesen, akkor a munkálatok nagyon elhúzódhatnak.

A költségvetés sarkalatos pont egy felújításánál

Sok felújítás bukik el a költségeken is. A legtöbben persze kérnek árajánlatot, ami jó, de az inflációval, illetve egy esetleges drágulással már nem számolnak. Az alapanyagok ára a felújítás közben változhat, és a végén sokkal többet költünk, mint eredetileg akartunk. A legtöbben egy adott költségkerettel számolnak, tartalékra nem gondolnak, így amikor váratlan költségek merülnek fel, megakad a felújítás, esetleg hitelt kénytelenek felvenni, vagy kölcsönt kell kérniük.

Amikor a felújítást tervezzük, lényeges lépés, hogy a költségvetést pontosan elkészítsük, és számoljunk rá az árajánlatokra legalább 10-20 %-ot, hogy a váratlan helyzetek se okozzanak gondot anyagilag.

Amikor többet akarunk, mint amit elbírnánk 

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet, ha mindent, vagy több helyiséget egyszerre akarunk felújítani, mert úgy gondoljuk, hogy így időt spórolunk, de a helyzet az, hogy ennek nagyon sok buktatója van, és a munkálatok szinkronizálása így még nehezebb lesz. Érdemes egyszerre csak egy dologba belevágni, majd amikor annak már tényleg látjuk a végét, akkor elkezdeni a következőt.

Komoly anyag terheket és még több idegeskedést vehetünk a nyakunkba, ha egyszerre több felújításba vágunk bele.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Miért romlanak a fogak terhesség alatt?

2024. március 29.|

A várandósság alatt a kötelező vizsgálatok közé tartozik a fogorvosi vizsgálat is, ez pedig nem véletlen. Ha ugyanis egy várandós nő elhanyagolja a rendszeres fogápolást nemcsak magának, de a babának is árthat.

A lakásfelújítás buktatóiról

2024. március 27.|

Manapság egyre többen vágnak bele a lakás és házfelújításba, a végeredmény pedig sajnos nem minden esetben olyan, amilyenre vágytak. A felújítási munkálatok sosem egyszerűek, és bizony számos buktatót rejtenek, miken megcsúszhat a projekt.

Ilyen napjainkban egy tökéletes ruházati eladó

2023. november 24.|

Manapság egyre több ember számára fontos a megjelenés, a stílus és az elegancia. Azzal azonban nem mindenki van tisztában, hogy milyen stílusú, milyen fazonú ruha állna neki jól, ilyenkor pedig jól jöhet egy hozzáértő véleménye,