A nyelvtanulás mentális egészségügyi előnyei

A nyelvtanulásnak sokféle előnye van, és köztük olyanok is, melyekről a legtöbben nem is tudjuk, hogy léteznek. A nyelvtanulás ugyanis javíthatja a mentális egészséget.

– hívja fel a figyelmet a Lingoda. Emellett növeli az önbizalmat és a demencia elleni küzdelemben is igen hatékony fegyver. Akárhonnan is nézzük, ha több nyelvet beszélünk, az jó hatással van az egészségi állapotunkra.

A nyelvtanulás során többféle segédeszközt is bevethetünk, csatlakozhatunk valamilyen online vagy hagyományos nyelvtanuló közösséghez, de önállóan is nekivághatunk. Akármelyik utat választjuk is, már az első lépéseknél szükségünk lesz egy online szótárra. Ez nagy segítséget jelent abban, hogy megtanuljuk az idegen nyelvű szavak, kifejezések jelentését.

Ma már pedig mindez online is elérhető, ami igazán gyors és hatékony, nem mellesleg kényelmes megoldást jelent a nyelvtanulóknak. Különösen akkor, ha példamondatok is színesítik az online felületet, hisz így sokkal könnyebben meg tudjuk jegyezni, hogy mit is jelentenek az adott szavak.

Az agyi teljesítmény javulása és az önbizalom növelése

Amikor valaki külföldi nyaralását tervezi, sokszor kényelmetlenül érezheti magát, ha nem ismeri az adott ország anyanyelvét. A nyelvtanulásnak, pár alapmondat elsajátításának is megvan már az az előnye, hogy így magabiztosabban léphetünk fel. Nem kell azonnal felsőfokú tudásra törekednünk, de ha már meg tudjuk értetni magunkat, az már nagy siker. Önbizalomnövelő és nem mellesleg a biztonságérzetünk is növekedhet, ha meg tudunk szólalni egy boltban vagy étteremben. Így kiküszöbölhetjük a szorongás érzését, ami megkeserítheti a nyaralásunkat.

Ráadásul a nyelvtanulás és a több nyelven beszélés javítja az agy teljesítményét. Ha ugyanis két nyelven beszélünk, az agyunknak keményebben kell dolgoznia. A két nyelv közötti váltás olyan, mint egy edzés. Ez azt jelenti, hogy az agyunk bizonyos területei erősebbé válnak. Emiatt a két nyelvet beszélő emberek jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek. Például jobban tudnak váltani két feladat között a munkahelyükön és jobbak a konfliktuskezelésben is. Emellett jobban tudnak koncentrálni és jobb a memóriájuk, mint azoknak, akik csak egy nyelvet beszélnek.

A kétnyelvűség ráadásul a demencia elleni küzdelemeben is igen hatékony, a kétnyelvűség akár négy évvel is késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását. A kétnyelvű agy jobban megbirkózik a demencia okozta változásokkal. A demenciában szenvedő kétnyelvűeknek jobb a hosszú és a rövid távú memóriájuk, mint azoknak, akik egy nyelvet beszélnek. Igaz ez azokra is, akik felnőttfejjel vágnak bele a nyelvtanulásba.

Nyelvet tanulni nem könnyű, fontos, hogy tudatosak legyünk és a feladatra koncentráljunk. Több bizonyíték is utal arra, hogy a nyelvtanulás segíthet a depresszió enyhe eseteiben. A tanulás során összpontosítani kell, kezelhető célokkal rendelkező feladatokat kapunk, és a szociális körünk is bővül. Ezek pedig mind a depresszió ellen hatnak. Mindezek mellett pedig a nyelvtanulás azt is jelenti, hogy megismerkedünk egy másik kultúrával, egy másik néppel, így kevésbé leszünk elszigeteltek és nő a nyitottságunk is.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Ilyen napjainkban egy tökéletes ruházati eladó

2023. november 24.|

Manapság egyre több ember számára fontos a megjelenés, a stílus és az elegancia. Azzal azonban nem mindenki van tisztában, hogy milyen stílusú, milyen fazonú ruha állna neki jól, ilyenkor pedig jól jöhet egy hozzáértő véleménye,

Így változtassuk meg az életmódunkat és a mentalitásunkat

2023. szeptember 4.|

Az életmódváltást sokan januárra hagyják, hiszen az új évvel új szokásokat szeretnének beiktatni az életükbe, de az az igazság, hogy aki igazán komolyan veszi a dolgot, az az év bármely szakában meg tudja változtatni az

Tényleg van szépítő hatása az infraszaunázásnak?

2023. augusztus 16.|

Az infraszaunát sokan sokféle problémára használják, de egyre inkább terjed az a nézet, hogy szépülésre, fiatalításra is sikerrel alkalmazható. Bár akadnak, akik nagyon szkeptikusak ezzel kapcsolatban, de a helyzet az, hogy az infraszaunával valóban lehet