A zenehallgatási szokások hozzájárulhatnak az egészségi állapothoz

A zene hatással van az ember hangulatára és energiájára is, ezt mindenki megtapasztalhatja saját magán is. Szakítás után szakítós, sírós szerelmes dalokat hallgatunk, edzés közben pedig pörgős, motiváló zenéket. Munka közben jól jön egy kis klasszikus zene és ha relaxálni szeretnénk, érdemes azt lágy dallamok között megtenni.

A BetterUp összegyűjtötte, hogy milyen egészségügyi hatásokkal jár a rendszeres zenehallgatás. Az online rádiók világában széles a választék, nem magunknak kell zenei listákat összeállítanunk, elég csak kiválasztanunk az ízlésünknek és hangulatunknak megfelelő netes rádiót. Ahol nem mellesleg még hírekkel, érdekes információkkal is találkozhatunk.

A zene számos jótékony hatást gyakorol a testre, az elmére, a lélekre. Segítségével könnyebb a tanulás, javul a koncentráció és a memória is. Emellett fokozhatja a mentális fittséget, a fizikai teljesítményt és csökkentheti a fájdalmat is.

Minden érzékszervünk összeköttetésben áll az agyunkkal, így a zenét is az agyunk dolgozza fel. A zene az agy legtöbb területét serkenti, szinte valamennyi hálózatot és régiót aktivizál, emellett az agy különböző részei közötti kapcsolatot is erősíti.

Az olyan területekre is hat, mint az érzelmek, memória, tanulás, jóllét, az olyan kognitív funkciók, mint a koncentráció, emellett jó hatással van az életminőségre és a mozgásra is. A zenehallgatás az egyetlen olyan tevékenység, ami annyi agyterületet aktivál, mint a társas interakciókban való részvétel.

Egy tanulmány szerint a lágy háttérzene hallgatása javítja a kognitív képességeket. Diákokat kértek meg arra, hogy feladatokat végezzenek el zenét hallgatva és anélkül. A háttérzenével sokkal több feladatot teljesítettek és több helyes választ is adtak, azonban nem mindegy, hogy milyen zene szólt.

A klasszikus és nyugtató jazz-muzsika a legjobbak ilyen célokra. A zene ismétlődő jellege segít az agynak olyan mintákat kialakítani, melyek javítják a memóriát. Egy tanulmány szerint az idegen nyelvet tanulók könnyebben megjegyeztek mondatokat, miután énekelték őket, mintha csak beszéltek volna.

A zenehallgatás fokozza a kreativitást, segít a problémamegoldásban és igen pozitív hatással van a mentális egészségre is. Amikor zenét hallgatunk, a kortizol stresszhormon szintje csökken, a dopamin, azaz a jutalomhormon szintje pedig nő. Egy vidám zene hallgatása segít abban, hogy pozitív legyen az ember hangulata. A rendszeres hallgatása pedig az agy kémiáját is segít szabályozni, ami hozzájárul a nagyobb mentális és érzelmi egyensúlyhoz.

A zenehallgatás ezen kívül enyhíti a szorongást és a depressziót, mellyel milliók küzdenek szerte a világon. A zenehallgatás ugyanis dopamint szabadít fel, ami egy olyan hormon, ami az agy jutalom- és örömközpontját aktiválja. Ezen kívül hatással van a motivációra is. Ezt szintén egy tanulmány bizonyítja, mely során a kutatók azt akarták tesztelni, hogy milyen hatással van a zene a statikus kerékpárt használókra.

Ehhez pedig a résztvevők tudta nélkül változtatták a zene tempóját. Arra az eredményre jutottak, hogy amikor 10 százalékkal növelték a tempót, a kerékpárosok teljesítménye nőtt, míg a zene tempójának 10 százalékos csökkenése pont az ellenkező hatást váltotta ki.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

A nyelvtanulás mentális egészségügyi előnyei

2023. április 14.|

A nyelvtanulásnak sokféle előnye van, és köztük olyanok is, melyekről a legtöbben nem is tudjuk, hogy léteznek. A nyelvtanulás ugyanis javíthatja a mentális egészséget.

A legnépszerűbb honlapok egészség témában

2023. április 11.|

A Freshy nemrégiben közzétette az ötven legnépszerűbb egészség és wellness témájú weboldal listáját. Amikor egészségünkről van szó, sokan az internethez fordulnak segítségért, és keresik-kutatják a válaszokat az őket égető kérdésekre.

Sikeres nők az építőiparban

2023. január 24.|

Az építőiparban a statisztikák szerint 90 százalékban férfiak dolgoznak, mindössze 10 százalék a nők aránya. Pedig ebben az iparágban is szükség van a nőkre, a hatékony csapatmunkához nélkülözhetetlen a nők szerepvállalása.