Az úszás fogyaszt és egészségesen tart

Amikor le akarjuk dobni a felesleges kilókat, akkor először a futásra szoktunk gondolni. Még az is lehet, hogy néhány napon keresztül rászánjuk magunkat a félmaratonra, azonban vagy a hőség elviselhetetlen, vagy a hideg érkezik meg hamarabb, és már le is tettük a futócipőt.

Ezután következik a személyi edző, a két nap aerobik, néhány spinning óra, és a kemény diéta. De mi van akkor, ha azt mondjuk, hogy a kardiót nem feltétlenül a szárazföldön kell elvégezni? Az úszás és a vízi mozgás az egyik legjobb legkalóriaégető és anyagcserét serkentő tevékenység, amit végezhetünk, csak nem mindegy, hogyan csináljuk, írja a premiummedence.hu.

A futók általában csak akkor mennek a medencébe, amikor megsérülnek, ami nagy hiba, hiszen az úszás remek kardióedzés, amely az ízületeinknek is pihenést ad. És nem csak az úszás, a többi vízben végzett gyakorlatok is jól jönnek a fogyáshoz, mint az aquafit, az aquabiciklizés vagy akár a vízben futás. Ráadásul ezek a mozgásformák különösen ajánlottak a túlsúlyos vagy ízületi problémákkal küzdő emberek számára. Vagy azoknak, akik izzadás nélkül szeretnének fogyni.

Miért jó az úszás a fogyáshoz?

A futással ellentétben, amely nagy terheléssel járó sport, az úszás nagyon kis mértékben terheli a testet. A vízben a zsír úszik, az izom pedig süllyed. Az úszás alacsony terhelése minimális sérülésveszélyt jelent, de mégis intenzív tevékenység. Amikor úszunk vagy a medencében edzünk, a víz ellenállásával szemben mozgunk, így még több zsírt égetünk és még több izmot építünk. Ez pedig egy nyerő kombináció a fogyáshoz. A tónusosabb izomzat segít több kalóriát elégetni, még akkor is, ha éppen nem vagyunk edzésben.

Az úszás ideális gyakorlat a túlsúlyos vagy elhízott emberek számára, mivel lehetővé teszi számukra, hogy hosszabb ideig végezzenek intenzív tevékenységet. Egy túlsúlyos ember megsérülhet, ha futni megy vagy kangoo órára jár, de a vízi edzés és az úszás tökéletes aerob tevékenység.

Hogyan kell úszni a fogyáshoz?

Az elégetett kalóriák száma itt inkább attól függ attól, hogy erőteljesen vagy nyugodtabban úszunk. Az El Confidencial tanulmánya szerint az erőteljes úszás majdnem kétszer annyi kalóriát fogyaszt, mint a laza úszás. Ehhez már csak a női test viselkedését kell hozzávennünk, és már ki is tudjuk számolni, hogy mennyi edzésre lesz szükségünk a fogyáshoz.

Lassabb úszás

  • Egy 57 kg-os nő körülbelül 180 kalóriát éget el egy 30 perces edzés során.
  • Egy 70 kg-os nő már 223 kalóriát éget el ugyanolyan hosszú edzés során.
  • Egy 84 kg-os nő pedig 266 kalóriát éget el fél óra után.

Erőteljes úszás

  • Egy 57 kg-os nő körülbelül 300 kalóriát éget el egy 30 perces edzés során.
  • Egy 70 kg-os nő 372 kalóriát éget el ugyanennyi idő alatt.
  • Egy 84 kg-os nő pedig 444 kalóriát éget el a fél óra alatt.

Melyik úszásfajta a legjobb a fogyáshoz?

A mellúszás és a hátúszás többé-kevésbé ugyanannyi kalóriát éget el, ez inkább az úszás erősségétől függ, mivel minél energikusabbak vagyunk, annál több kilót dobunk le. Ha pedig még extrémebb mozgásra vágyunk, akkor válasszuk a pillangót, bár ez némi extra erőfeszítést szokott igényelni.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

A nyelvtanulás mentális egészségügyi előnyei

2023. április 14.|

A nyelvtanulásnak sokféle előnye van, és köztük olyanok is, melyekről a legtöbben nem is tudjuk, hogy léteznek. A nyelvtanulás ugyanis javíthatja a mentális egészséget.

A legnépszerűbb honlapok egészség témában

2023. április 11.|

A Freshy nemrégiben közzétette az ötven legnépszerűbb egészség és wellness témájú weboldal listáját. Amikor egészségünkről van szó, sokan az internethez fordulnak segítségért, és keresik-kutatják a válaszokat az őket égető kérdésekre.

Sikeres nők az építőiparban

2023. január 24.|

Az építőiparban a statisztikák szerint 90 százalékban férfiak dolgoznak, mindössze 10 százalék a nők aránya. Pedig ebben az iparágban is szükség van a nőkre, a hatékony csapatmunkához nélkülözhetetlen a nők szerepvállalása.