Cukrászda-trendek

Általában a „divat” szó hallatán kifutók, túlárazott ruhaköltemények, vagy az éppen menő frizurák jutnak eszünkbe. A legtöbb ember ehhez a kifejezéshez a megjelenést köti, és nem is véletlenül, hiszen a szépségipar nagyon komoly tényező a világpiacon, így a reprezentációjuk is jelentős.

Mindazonáltal a divat az élet más területein is érezteti hatását. Minden évnek megvannak például a maga felkapott zenéi, sorozatai, játékai, könyvei. Sőt, még a nevek közt is vannak divatosak, vagy éppen elhanyagoltak. Ez a jelenség olyan extrém fokra is juthat, mint például a Trónok Harca-őrület csúcsán, mikor is többezer újszülött kislányt neveztek „Khaleesi”-nek a sorozat hatására. Nem meglepő tehát, hogy a trendek a konyhába is beférkőztek.

Több, hosszú ideje erősödő tendencia is megfigyelhető ezen a téren. Egyrészt az egzotikus, távoli tájakról származó ételek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, már kis hazánkban is vannak éttermek, cukrászdák, amik kifejezetten ilyen fogásokkal foglalkoznak. Másfelől, mivel évről évre növekszik a tudatosabb étkezés iránti igény: a glutén és cukormentes ételek olyan helyeken is a kínálat részét képezik (ráadásul egyre szélesebb körben) ahol korábban legfeljebb elvétve találkozhattunk ilyesmivel. Természetesen nem csak általános értelemben vett irányvonalakról van szó: minden időszaknak megvannak a maga felkapott édességei.

A konyha divatdiktátorai

Ha nem is évente, de elég sűrűn változik, hogy melyik torta, vagy sütemény számít felkapottnak, széles körben keresettnek. Ezt a folyamatot nem egyszer a filmek és sorozatok is alakítják. Az 1989-ben debütáló Acél Magnóliák című film hatására nyílt New Yorkban a rendkívül sikeres Magnolia étterem, ahova a messziről jártak Red Velvet tortáért. A Szex és New York nevű, kultikus sorozatnak pedig a cupcake meredeken felfelé ívelő népszerűségét köszönhetjük az ezredforduló első felében.

Az évekig az édességek királyának számító cupcake-et végül az úgynevezett cake pop fosztotta meg a trónjától. Ezt pedig a macaron szárnyalása követte. Érdekesség, hogy ez a francia édesség többszáz éve létezik, az elsöprő világsiker azonban a kétezertízes évekig váratott magára. Látható tehát, hogy néhány évente egy-egy sütemény, vagy tortatípus világszerte közkedvelt lesz (nem egyszer a filmek, sorozatok, vagy akár az internet hatására), majd jön az új kihívó, és kezdődik minden az elejétől.

A másik jellemző tendencia, hogy egyre fontosabb az ételek tálalása, kinézete. Persze az emberek mindig törekedtek rá, hogy hívogató ételt tegyenek a vendégek elé – ez ugyanúgy igaz az éttermekre, cukrászdákra, mint saját konyháinkra. A közösségi média térnyerése óta azonban a tálalás még fontosabb lett, hiszen nagyon sok esetben az étkezés egy fényképpel kezdődik. Ennek hatására növekedett a kísérletezőkedv, sokkal hajlamosabbak vagyunk új recepteket, díszítéseket kipróbálni, hogy lenyűgözzük vendégeinket, követőinket.

A boltok is ráéreztek erre a jelenségre: számos helyen növekedett a kínálat süteménydíszítőkből. Egyes internetes áruházak kifejezetten süteménykiszúrókra, díszítősablonokra specializálódtak jelentős kínálatot vonultatva fel ezekből az eszközökből. Ilyen fokú specializáció 15-20 éve elképzelhetetlen lett volna hazánkban, mára azonban a folyamatosan növekvő vásárlói igények miatt több webáruházat is találhatunk hasonló profillal.

Mindez nem meglepő, hiszen a díszítőelemekkel a megszokott süteményeknek is új, izgalmas formát kölcsönözhetünk, amit szívesen fényképeznek le és osztanak meg vendégeink. További előnyük, hogy alkalomhoz illővé tehetünk velük bármilyen süteményt. Elég beszerezni az adott ünnephez (húsvét, karácsony, halloween) tartozó, vagy vendégeink érdeklődéséhez illő tematikus díszítőelemeket.

A divat az élet szinte minden területén érezteti hatását, és nem valószínű, hogy ez a közeljövőben változni fog. A trendeknek persze megvan a maguk előnye: például széles körben ismertté és elterjedtté tesznek már régóta létező, de sokak számára ismeretlen dolgokat (gondoljunk csak a macaron esetére). Mindenesetre nem árt tisztában lenni a divattal, ugyanakkor az is fontos, hogy néha hagyjuk szárnyalni a kreativitásunkat.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

A nyelvtanulás mentális egészségügyi előnyei

2023. április 14.|

A nyelvtanulásnak sokféle előnye van, és köztük olyanok is, melyekről a legtöbben nem is tudjuk, hogy léteznek. A nyelvtanulás ugyanis javíthatja a mentális egészséget.

A legnépszerűbb honlapok egészség témában

2023. április 11.|

A Freshy nemrégiben közzétette az ötven legnépszerűbb egészség és wellness témájú weboldal listáját. Amikor egészségünkről van szó, sokan az internethez fordulnak segítségért, és keresik-kutatják a válaszokat az őket égető kérdésekre.

Sikeres nők az építőiparban

2023. január 24.|

Az építőiparban a statisztikák szerint 90 százalékban férfiak dolgoznak, mindössze 10 százalék a nők aránya. Pedig ebben az iparágban is szükség van a nőkre, a hatékony csapatmunkához nélkülözhetetlen a nők szerepvállalása.