Egészségesebb és olcsóbb a fűtés klímával

Az emelkedő energiaárak hatására a többség elkezdett alternatív fűtési megoldások között nézelődni. A gáz ára ugyanis már olyan mértékben emelkedett meg, amit már kevesen engedhetnek meg maguknak, főként egy nem túl korszerű otthonban. A másik pedig, hogy egyes lehetőségek jóval egészségesebbek, mint például a fa vagy a gáz.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit és miért érdemes használni, illetve, hogy valóban jobb választás-e a klíma a téli hónapokban.

Mivel éri meg fűteni?

Vajon, hogyan tudjuk okosan felmelegíteni a házat a téli időszakban? Mi kerüljön beszerelésre, ha már nem győzzük fizetni a gáz árát? Valóban olcsóbb klímával fűteni az otthonunkat? Sok kérdés merül fel az emberben az őszi hónapokban, amikor egyre fontosabb kérdéssé válik a fűtés.

Mondani sem kell, hogy fenntarthatósági és gazdasági szempontból is a megújuló és a fosszilis tüzelő anyagokat kombinálása a legjobb választás. Van azonban egy olyan megoldás, ami mind pénzügyi, mind pedig egészségügyi okok miatt jobban megéri bármelyik másik lehetőségnél. Mivel manapság igen fontos a rezsi csökkentése, így nem árt megemlíteni azokat a klímákat, amikkel fűteni tudunk.

A legtöbb mai ingatlanban, amely korszerűsítve van, tehát szigeteléssel és új ablakokkal vannak felszerelve, optimális megoldásnak bizonyul a klímaberendezés. Már csak az a kérdés, hogy milyen előnyei vannak annak, ha valaki ezzel akarja átvészelni a telet?

Valóban olcsóbb klímával fűteni?

Az első kérdés, ami felmerülhet az emberben ezzel kapcsolatban, hogy vajon tényleg olcsóbb és hatékonyabb-e ezzel fűteni a lakást? A költségek tekintetében mire lehet számítani a gázzal vagy a fával szemben?

A yetiklima.hu szerint a klímával fűtés előnye, hogy működtetése kevesebb energiát igényel, közben pedig sokkal többet ad vissza.Ahogy ismert, a szerkezet a belső meleget a külvilágba juttatja, eközben tudja hűteni a helyiséget. Télen viszont a folyamat megfordul, így a külső hőből próbálja a meleget összegyűjteni a szobába. Az inverteres klíma tökéletes megoldás a hideg hónapokra, hiszen a rendszer igen hatékonyan működik ilyenkor is.

Mit jelent ez számokban?

Nézzük, hogy mivel kalkulálhatunk a készülék kapcsán. A korszerű hűtő-fűtő berendezések 1 kW villamos áramból nagyjából 4-5 kW-os energiát termelnek meg a fűtéshez. Ez azt jelenti, hogy míg 4 kW-ot elhasználunk a lakás melegen tartására, addig csupán 1 kW áramot fizetünk ki. Az emelkedő árak miatt ez hatalmas előny, így a klímával történő fűtés a legtöbb esetben igen gazdaságos. Tekintve, hogy a gáz költségei, ha túllépjük az átlagfogyasztást, akkor hétszerese a csökkentett árnak. Szemben az árammal, ahol csak nagyjából kétszeresét kell kigazdálkodni, ha valaki többet használ el az átlagnál.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni?

A gázról a klímára való váltáson gondolkodó háztartásoknak először mindenképpen azt kell megfontolniuk, hogy a klímával fűtés esetén beleférnek-e a kedvezményes átlagfogyasztás. Bár ehhez hozzátartozik, hogy az említett számok magukért beszélnek. Szinte semmi esély nincsen arra, hogy a klímával való melegedés több energiát emésztene fel és többe kerülne, mint a gáz vagy a központi fűtés.

Fontos leszögezni azt, hogy a jelenleg forgalomban lévő klímák mindegyike képes a hűtésre és a fűtésre egyaránt. Ez azt jelenti, hogy a nem túl hideg hónapokban, még egy olcsóbb szerkezettel is fel tudjuk melegíteni a lakást. Viszont érdemes tudni, hogy nem minden készülék alkalmas hosszan tartó fűtésre. Nem árt tehát szükség esetén szakember segítségét kérni, ha nem vagyunk biztosak abban, milyen klímára lenne szükség a téli időszakban.

Lényeges szempont például a fűtőteljesítmény, a hatékonysági mutatószám, az üzemeltetési határérték és az egység mérete és súlya. A megfelelő üzletben azonban segítséget kaphatunk, ha végül úgy döntünk, lecseréljük a korszerűtlen és drága gáz vagy fa fűtést.

Mennyire egészséges megoldás?

Míg a legtöbb fűtési rendszernél a szálló por mennyisége jelentősen megnő, addig a klímaberendezés megszűri a szennyeződéseket. Ezáltal tiszta és allergén mentes levegőt áramoltat be a szobákba.

Emellett a többi rendszerrel ellentétben, a készüléknek egyáltalán nincsen égésterméke, tehát biztonságosabb, mint a konvektoros vagy cserépkályhás megoldás. Nem kell tartani semmilyen mérgezéstől vagy káros anyagtól, emellett elfelejthetjük a rengeteg füstöt és az elszíneződő falakat.

Milyen további előnyei vannak a klímával való fűtésnek?

Manapság igen fontos, hogy az otthonunk hangulatos és komfortos legyen. A berendezésnek köszönhetően egyetlen gombnyomással elérhetjük azt a hőmérsékletet, amire vágyunk. Fel sem kell kelni a kanapéról, ha melegünk van vagy éppen fázunk. Nagy előnye továbbá, hogy a legtöbb modern eszköz WiFi-vel felszerelt, így bárhol vagyunk, bármikor le- vagy ráhúzhatjuk a hőmérsékletet az okostelefon segítségével.

Ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy egy ilyen berendezés sokkal esztétikusabb megjelenést kölcsönöz az otthonunknak. A készülékek széles palettájának hála, bárki megtalálhatja maga számára a tökéletes kivitelt, színt és formát. Nem kell elrejteni azt egy szekrénybe, mert épp nem illik bele az enteriőrbe. A legtöbb esetben a lakás dísze lesz, ellentétben a régebbi típusú radiátorokkal, amiktől itt az ideje megválni.

További hatalmas előnye, hogy környezetbarát, így globálisan is jó választás a klímával történő fűtés. A Földünk megóvása különösen fontos a mai világban, ezzel pedig védhetjük az erdőket és nem szennyezzük tovább a levegőt sem. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi füst keletkezik azoknál az ingatlanoknál, ahol fával oldják meg a fűtést.

Klímával fűteni tehát nemcsak olcsó, hanem esztétikus, gazdaságos, komfortos, környezetbarát és nem utolsó sorban egészséges. Olyan technológia, amivel jóval több pénz marad meg a zsebünkben, ráadásul eközben felelősségteljesek és környezetbarátak is leszünk a világ szemében.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Így változtassuk meg az életmódunkat és a mentalitásunkat

2023. szeptember 4.|

Az életmódváltást sokan januárra hagyják, hiszen az új évvel új szokásokat szeretnének beiktatni az életükbe, de az az igazság, hogy aki igazán komolyan veszi a dolgot, az az év bármely szakában meg tudja változtatni az

Tényleg van szépítő hatása az infraszaunázásnak?

2023. augusztus 16.|

Az infraszaunát sokan sokféle problémára használják, de egyre inkább terjed az a nézet, hogy szépülésre, fiatalításra is sikerrel alkalmazható. Bár akadnak, akik nagyon szkeptikusak ezzel kapcsolatban, de a helyzet az, hogy az infraszaunával valóban lehet

Ezek a bútorok kerüljenek a ház egyes helyiségeibe

2023. július 7.|

Ma egy izgalmas témáról fogunk beszélni, méghozzá arról, hogy melyik bútor melyik helyiségbe illik a legjobban. Hiszen a helyes bútorválasztás segít abban, hogy otthonunk hangulatos és funkcionalitásban gazdag legyen.