Egy betegség, amiről kevesen beszélnek: az inkontinencia

Sok felnőtt nő a régi tévéreklámokból ismeri az inkontinencia szót, miközben egy idős nőt képzel el, akinek csak a felnőttpelenka tud segítséget nyújtani az el-elcsöppenő vizelet miatt. Ez azonban eléggé téves nézet, főleg, ami a korosztályt érinti.

Egyáltalán nem igaz, hogy csak a nyugdíjas kor után találkozhatunk ezzel a problémával, ráadásul arról sem esik szó, hogy rengeteg kezelés, gyakorlat és trénig áll a hölgyek rendelkezésére, amivel javíthat a helyzeten.

Az első gondok akkor szoktak jelentkezni, amikor egy nő állapotos lesz. A terhesség alatt sokan tapasztalják, hogy minden tüsszentés, köhögés vagy nagyobb nevetés azonnali bugyicserét kíván, már ha az ember eléggé felkészült, és elrakott a táskájába egy tiszta fehérneműt. Tény, hogy ilyenkor mindössze hónapokról van szó, de már ez is eléggé őrjítő szokott lenni, és sokan alig várják, hogy elmúljon ez a szakasz. Úgy tűnik, hogy a szülés igenis emeli az esélyét a vizelettartási problémáknak. Lehet, hogy csak pár cseppről van szó, de akkor is borzasztó a helyzet.

Mit jelent az inkontinencia?

Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, akkor az inkontinencia az akaratunktól független ürítést jelenti. Normál esetben akkor engedjük ki a vizeletünket, amikor elmegyünk a mosdóba, és akkor mi döntjük el, hogy az egész kifolyhat. Ez a mozdulatsor végtelenül egyszerűnek tűnik, azonban bonyolult folyamatok állnak a dolog hátterében, így teljesen érthető, hogy közbeléphetnek bizonyos zavarok. Mégis, ha vizeletvesztés lép fel, akkor mindig tünetként kell kezelni, mivel több probléma állhat a hátterében.

A terhesség mellett gondolni kell a húgyhólyag záróizmainak gyengeségére, a hólyagalapot tartó kötőszövet gyengeségére, a hólyag falában lévő izomzat fokozott aktivitására, valamilyen gyógyszer mellékhatására, egy fejlődési rendellenességére vagy valamilyen korábbi sebészeti beavatkozásra. Eközben a betegségnek vagy inkább zavarnak két formája is ismert, az egyik, amikor az ember azonnali késztetést érez, de már nem ér el a mosdóig, a másik pedig maga az izomszövet gyengesége.

A terhesség áll a probléma hátterében?

Amikor betöltjük a húszéves kort, akkor a kötőszöveteink lassan vesztésnek indulnak. Ez meglátszik az arcunkon, a ráncokon és a mélyebb rétegekben, mint a hüvelyben és a nyálkahártyában. Minél több idő telik el, annál nagyobb gyengeségről beszélünk, és negyvenéves korunkra megtapasztaljuk a hüvelyi problémákat is. Ebből következtethetünk arra, hogy a baj megjelenése függ a genetikától, a terhességtől és a szüléstől.

Van, aki csak a terhesség hónapjai alatt küzd ezzel a gonddal, másoknál azonban később is megmaradnak a tünetek. Emellett léteznek olyan nőgyógyászati betegségek, amik szintén vizelettartási gondokat okoznak, de akár örökölt betegségről is beszélhetünk, aminek a hátterében megint a genetika áll. Ettől függetlenül nem kell ezzel együtt élni, ma már vannak terápiák, gépek és akár orvosi beavatkozások is, amik újra megkönnyítik a hölgyek életét.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Egészségesebb és olcsóbb a fűtés klímával

2022. szeptember 15.|

Az emelkedő energiaárak hatására a többség elkezdett alternatív fűtési megoldások között nézelődni. A gáz ára ugyanis már olyan mértékben emelkedett meg, amit már kevesen engedhetnek meg maguknak, főként egy nem túl korszerű otthonban. A másik

Háziasszony képző: így használd a purhabot

2022. szeptember 14.|

A poliuretán hab vagy purhab egy olyan termék, amely nagyon népszerűvé vált, mivel könnyen használható és számos alkalmazási területe van a barkácsolás és a felújítások világában. Az alábbiakban elmagyarázunk mindent, amit erről a szigetelőhabról tudni

Az úszás fogyaszt és egészségesen tart

2022. szeptember 14.|

Amikor le akarjuk dobni a felesleges kilókat, akkor először a futásra szoktunk gondolni. Még az is lehet, hogy néhány napon keresztül rászánjuk magunkat a félmaratonra, azonban vagy a hőség elviselhetetlen, vagy a hideg érkezik meg