Háziasszony képző: így használd a purhabot

A poliuretán hab vagy purhab egy olyan termék, amely nagyon népszerűvé vált, mivel könnyen használható és számos alkalmazási területe van a barkácsolás és a felújítások világában. Az alábbiakban elmagyarázunk mindent, amit erről a szigetelőhabról tudni kell.

A poliuretán szigetelőhab szintetikus gyantából készül, amely egy pillanat alatt képes folyékony halmazállapotból habbá alakulni, és száraz állapotban megháromszorozza a térfogatát. Emiatt mindig ajánlott a hézagokat a duzzadó hab 30%-ával kitölteni, hogy száradáskor ne folyjon túl a felületen.

A legfontosabb felhasználási módok közé tartoznak a következők:

Egy gyakori felhasználási mód a rések kitöltése, vagy az ajtók és ablakok tömítése a ház hideg elleni szigetelése érdekében. A purhab ideális termék erre, mivel vízálló, valamint hő- és hangszigetelő. Az igazság az, hogy a polietilénhabot úgy lehet kezelni, hogy tűzálló, hőálló, valamint páratartalom- és gombaölő tulajdonságai is vannak.

Néhányan nagyobb hézagok kitöltésére is használják, például a szivárgások kijavítására, bár itt mindig ellenőrizni kell, hogy nincs-e valamilyen felszín alatti ok, mielőtt a hézagokat poliuretánhabbal kitöltenénk. Például, ha egy csőben szivárgás van, a lyuk betömése nem fogja megoldani a problémát. Javasolt, hogy ebben az esetben először forduljunk vízvezeték-szerelőhöz.

Végül, meg kell említeni a barkácsolást is, mivel a purhab ebben a kategóriában is egyre fontosabbá válik. Ma beszélhetünk cipőtalpakról, táskákról, ékszerekről, de akár 3D-s festményekről is. Itt csupán annyi a különbség, hogy a legtöbben egy speciális, kisebb kiszerelésben kapható fújható purhabot használnak.

Hogyan kell helyesen alkalmazni?

A purhab használatának lépései a következők:

  • Viseljünk védőkesztyűt, mert a poliuretánhab szigetelés káros a bőrre.
  • Takarjuk el az orrunkat maszkkal.
  • Rázzuk fel a sprayt, és helyezzük a fúvókával lefelé.
  • Illesszük a fúvókát a helyére.
  • Töltsük ki a hézagokat a purhabbal.
  • Várjuk meg, amíg megszárad (kb. 1 óra), majd vágjuk le a kiálló habot egy vágóeszközzel.

Igazából nagyon egyszerű folyamatról van szó, bár a szigeteléseket mindig érdemes szakemberre bízni. A barkácsolásnak azonban nyugodtan nekiállhatunk egyedül is. Ha szóráskor rossz helyre ment a hab, akkor gyorsan töröljük fel, mielőtt még megszáradna.

A poliuretán habot acetonnal tisztítják, így eléggé káros a bőrre, ezért azt javasoljuk, hogy a poliuretánhabot úgy távolítsuk el, hogy ne érjen hozzá a bőrünkhöz. Ehhez használjunk kesztyűt, kötényt, overallt és mindent, amire szükségünk lehet. Nem arról van szó, hogy nehéz eltávolítani, hanem arról, hogy káros az egészségre. Természetesen ma már léteznek úgynevezett ECO habok is, amelyek bőrbarátok és ideálisak a kézművességhez. A tűzgátló, akusztikai és maximális ellenállási hatása azonban nem hasonlítható össze más habokkal.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Egészségesebb és olcsóbb a fűtés klímával

2022. szeptember 15.|

Az emelkedő energiaárak hatására a többség elkezdett alternatív fűtési megoldások között nézelődni. A gáz ára ugyanis már olyan mértékben emelkedett meg, amit már kevesen engedhetnek meg maguknak, főként egy nem túl korszerű otthonban. A másik

Háziasszony képző: így használd a purhabot

2022. szeptember 14.|

A poliuretán hab vagy purhab egy olyan termék, amely nagyon népszerűvé vált, mivel könnyen használható és számos alkalmazási területe van a barkácsolás és a felújítások világában. Az alábbiakban elmagyarázunk mindent, amit erről a szigetelőhabról tudni

Az úszás fogyaszt és egészségesen tart

2022. szeptember 14.|

Amikor le akarjuk dobni a felesleges kilókat, akkor először a futásra szoktunk gondolni. Még az is lehet, hogy néhány napon keresztül rászánjuk magunkat a félmaratonra, azonban vagy a hőség elviselhetetlen, vagy a hideg érkezik meg