Háziasszony képző: így használd a purhabot

A poliuretán hab vagy purhab egy olyan termék, amely nagyon népszerűvé vált, mivel könnyen használható és számos alkalmazási területe van a barkácsolás és a felújítások világában. Az alábbiakban elmagyarázunk mindent, amit erről a szigetelőhabról tudni kell.

A poliuretán szigetelőhab szintetikus gyantából készül, amely egy pillanat alatt képes folyékony halmazállapotból habbá alakulni, és száraz állapotban megháromszorozza a térfogatát. Emiatt mindig ajánlott a hézagokat a duzzadó hab 30%-ával kitölteni, hogy száradáskor ne folyjon túl a felületen.

A legfontosabb felhasználási módok közé tartoznak a következők:

Egy gyakori felhasználási mód a rések kitöltése, vagy az ajtók és ablakok tömítése a ház hideg elleni szigetelése érdekében. A purhab ideális termék erre, mivel vízálló, valamint hő- és hangszigetelő. Az igazság az, hogy a polietilénhabot úgy lehet kezelni, hogy tűzálló, hőálló, valamint páratartalom- és gombaölő tulajdonságai is vannak.

Néhányan nagyobb hézagok kitöltésére is használják, például a szivárgások kijavítására, bár itt mindig ellenőrizni kell, hogy nincs-e valamilyen felszín alatti ok, mielőtt a hézagokat poliuretánhabbal kitöltenénk. Például, ha egy csőben szivárgás van, a lyuk betömése nem fogja megoldani a problémát. Javasolt, hogy ebben az esetben először forduljunk vízvezeték-szerelőhöz.

Végül, meg kell említeni a barkácsolást is, mivel a purhab ebben a kategóriában is egyre fontosabbá válik. Ma beszélhetünk cipőtalpakról, táskákról, ékszerekről, de akár 3D-s festményekről is. Itt csupán annyi a különbség, hogy a legtöbben egy speciális, kisebb kiszerelésben kapható fújható purhabot használnak.

Hogyan kell helyesen alkalmazni?

A purhab használatának lépései a következők:

  • Viseljünk védőkesztyűt, mert a poliuretánhab szigetelés káros a bőrre.
  • Takarjuk el az orrunkat maszkkal.
  • Rázzuk fel a sprayt, és helyezzük a fúvókával lefelé.
  • Illesszük a fúvókát a helyére.
  • Töltsük ki a hézagokat a purhabbal.
  • Várjuk meg, amíg megszárad (kb. 1 óra), majd vágjuk le a kiálló habot egy vágóeszközzel.

Igazából nagyon egyszerű folyamatról van szó, bár a szigeteléseket mindig érdemes szakemberre bízni. A barkácsolásnak azonban nyugodtan nekiállhatunk egyedül is. Ha szóráskor rossz helyre ment a hab, akkor gyorsan töröljük fel, mielőtt még megszáradna.

A poliuretán habot acetonnal tisztítják, így eléggé káros a bőrre, ezért azt javasoljuk, hogy a poliuretánhabot úgy távolítsuk el, hogy ne érjen hozzá a bőrünkhöz. Ehhez használjunk kesztyűt, kötényt, overallt és mindent, amire szükségünk lehet. Nem arról van szó, hogy nehéz eltávolítani, hanem arról, hogy káros az egészségre. Természetesen ma már léteznek úgynevezett ECO habok is, amelyek bőrbarátok és ideálisak a kézművességhez. A tűzgátló, akusztikai és maximális ellenállási hatása azonban nem hasonlítható össze más habokkal.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

A nyelvtanulás mentális egészségügyi előnyei

2023. április 14.|

A nyelvtanulásnak sokféle előnye van, és köztük olyanok is, melyekről a legtöbben nem is tudjuk, hogy léteznek. A nyelvtanulás ugyanis javíthatja a mentális egészséget.

A legnépszerűbb honlapok egészség témában

2023. április 11.|

A Freshy nemrégiben közzétette az ötven legnépszerűbb egészség és wellness témájú weboldal listáját. Amikor egészségünkről van szó, sokan az internethez fordulnak segítségért, és keresik-kutatják a válaszokat az őket égető kérdésekre.

Sikeres nők az építőiparban

2023. január 24.|

Az építőiparban a statisztikák szerint 90 százalékban férfiak dolgoznak, mindössze 10 százalék a nők aránya. Pedig ebben az iparágban is szükség van a nőkre, a hatékony csapatmunkához nélkülözhetetlen a nők szerepvállalása.