Így lesz egy diszlexiás titkárnőből Amerika hőse

Erin Brockovich neve sokunk számára ismerősen cseng. Amikor meghalljuk, akkor egy hőst, egy bátor és karakán harcost látunk, aki mindig kiáll a gyengékért és az áldozatokért, valamint felszólal a kisemberek mellett.

Persze, ettől egészen eltérő vélemények is vannak, amik úgy írják le Brockovichot, mint egy cápát, aki főleg a sztárambíciói és a feltűnési viszketegsége miatt perelt be vállalatokat. Természetesen az igazság nem fekete-fehér, tehát nem tudunk csak az egyik oldalon állni.

Erin ma már nagymama, bőven a hatvanas évei felett jár, azonban a kilencvenes évekbeli per óta rengeteg dolgot csinált, például könyveket írt, média sztár lett, motivációs beszédeket tart és mindig keres valamilyen fontos ügyet, ami mellé ki lehet állni. Legutóbb például a vízgazdálkodás jogvédőjeként találkozhattunk vele, bár olyan is volt, amikor saját maga generált egy ügyet. Sokan emlékeznek arra a perre, amikor egy olajvállalat ellen szólalt fel, bár utána nem tudták bizonyítani az összefüggést a vállalat és a beteg emberek között.

Egy hős életútja kifürkészhetetlen

Egyetemista korában otthagyta a szülővárosát és Kaliforniába költözött. Először egy szépségversenyt nyert, azonban a korona nem volt elég, tudta, hogy ennél sokkal többre képes. Egy mérnök apa és egy újságíró anya lányaként meg volt benne az erő a haladáshoz és a törtetéshez. Háromgyerekes anyaként és kétszeresen elvált nőként többször is szerepelt a médiában. Aztán jött a nagy fordulat, 1993-ban megsérült a nyaka egy közlekedési balesetben és úgy döntött, hogy mindent megtesz a kártérítés megszerzéséért. Az ügyvédi számlákat azonban nem tudta kifizetni, így elfogadott egy titkárnői állást.

Néhány ingatlanügy papírjának a rakosgatása közben találta meg azokat az orvosi leleteket, amikkel pár évvel később az Egyesült Államok történelmének addigi legmagasabb kártérítését tudta megszerezni, így hatszáz helyi lakos kapott 333 millió dollárt. Ezután a szerencse vagy éppen a sors továbbra is mellette állt, mivel a csontkovácsának elmesélte a történetet. Persze a csontkovács egy filmgyártó cég ügyvezetőjének az ismeretségi körében állt, és miután a történet szájról szájra terjedt, megvették a történetének a jogait, és végül igazi film készült belőle.

A film, ami meghozta a nagy változást

Érdekesség, hogy Brockovich a filmben is szerepel, mint titkárnő, azonban nem ezért kapták fel. A történet annyira vagány és egyedi lett, hogy a média azonnal beszippantotta, így saját tévéműsorokat kapott. Olyan hétköznapi nők életét mutatta be, akik rendre legyőztek valamilyen hatalmas ellenséget. Eközben a harcos nő nem állt meg, négy könyvet írt, bestsellerszerző lett, és az emberek az egész világon megismerték a nevét.

Ma előadó-körutakat szervez, és minden egyes tréningjén teltház van. Ezt természetesen nemcsak a régi tetteinek köszönheti, hanem annak, hogy közvetlen maradt, végig szókimondó, de ami a legfontosabb, hogy mindig reményt ad az embereknek, mivel megmutatta, hogy bárki megváltoztathatja a világot.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Egészségesebb és olcsóbb a fűtés klímával

2022. szeptember 15.|

Az emelkedő energiaárak hatására a többség elkezdett alternatív fűtési megoldások között nézelődni. A gáz ára ugyanis már olyan mértékben emelkedett meg, amit már kevesen engedhetnek meg maguknak, főként egy nem túl korszerű otthonban. A másik

Háziasszony képző: így használd a purhabot

2022. szeptember 14.|

A poliuretán hab vagy purhab egy olyan termék, amely nagyon népszerűvé vált, mivel könnyen használható és számos alkalmazási területe van a barkácsolás és a felújítások világában. Az alábbiakban elmagyarázunk mindent, amit erről a szigetelőhabról tudni

Az úszás fogyaszt és egészségesen tart

2022. szeptember 14.|

Amikor le akarjuk dobni a felesleges kilókat, akkor először a futásra szoktunk gondolni. Még az is lehet, hogy néhány napon keresztül rászánjuk magunkat a félmaratonra, azonban vagy a hőség elviselhetetlen, vagy a hideg érkezik meg