Jakuzzival a narancsbőr ellen

A narancsbőr, vagy orvosi nevén a cellulit, a bőr felszínén megjelenő gödröcskékkel és csomókkal tarkított érdes és szabálytalan megjelenésre utal, amelyet a zsírszövet felhalmozódása okoz. Ez egy dermo-esztétikai probléma és bár önmagában nem tekinthető betegségnek, mégis nagy aggodalomra szokott okot adni.

A narancsbőr általában a combokat, a feneket, a csípőt és a hasat érinti, és főként nőknél jelentkezik, bár egyes esetekben a férfiak is szenvedhetnek tőle.

Miért jelentkezik a narancsbőr?

A pontos ok ismeretlen, de több elmélet is létezik. Egyesek úgy tartják, hogy a bőr alatti szövet gyulladása okozza, amely a helyi zsírszövet növekedéséhez vezethet. Mások szerint a háttérben álló érrendszeri rendellenesség kezdődik, vagy olyan szerkezeti elváltozások okozzák, amelyek a zsírnak a bőr felszínesebb rétegei felé történő elszaporodásához vezetnek. Emellett a genetikai tényezőkről sem szabad megfeledkezni, ami a családi öröklődést és a faji hovatartozást is belefoglalja, ugyanis a fehérek körében sokkal gyakoribb a probléma. Végül hormonális okai is lehetnek, néha például a pajzsmirigy-alulműködés is szerepet játszik a cellulit megjelenésében.

Vannak bizonyos módosítható tényezők, amelyek súlyosbíthatják az állapotot, ilyenek például a túlsúly, a szénhidrátokban és zsírokban gazdag étrend, a dohányzás, az alkohol, a mozgásszegény életmód, a lábak érrendszeri rendellenességei, a nagyon szűk ruházat és a fogamzásgátlók használata.

Hogyan lehet kezelni?

A kezelés bonyolult, és függ a cellulit típusától, valamint a személy előzményeitől és szokásaitól. Éppen ezért elmondható, hogy a probléma átfogó megközelítését mindig szakorvosnak kell elvégeznie, szem előtt tartva, hogy az állapot javulását, nem pedig teljes megszüntetését fogjuk elérni. Jó, ha az elején felkészülünk rá, hogy nem tudunk örökre búcsút inteni a narancsbőrnek, de azért lényegesen javítható a helyzet.

Először is meg kell változtatni a rossz életmódbeli szokásokat. Ez egyet jelent a megfelelő étrenddel, testmozgással, legalább napi 2 liter víz bevitelével és a mérgező anyagok fogyasztásának elhagyásával. A lokális kezeléseknek az a korlátja, hogy a látványos eredményhez a bőr mélyebb rétegeibe kell behatolniuk, így hatásuk kérdéses, és sokan nem szeretnék kipróbálni. Mindenesetre a bőr megfelelő hidratálása ezen a területen, valamint a kollagénszintézist serkentő és a vérkeringést kívülről serkentő anyagok hozzáadása segíthet a kezelésben. Emellett van egy nagyon kényelmes lehetőségünk is, amit szinte mindenki imádni szokott.

Próbáljuk ki a jakuzzi szépítő hatását

A jakuzzi egyenlő a hidromasszázzsal, a meleg vízzel és a kellemes buborékokkal. A jakuzzi hatékonyan veszi fel a versenyt a narancsbőrrel, írja a drspa.hu, mivel a fúvókák stimulálják a bőrt, növelik a vérellátást, és segítik a méreganyagok távozását. A rendszeres víz alatti masszások megtámadják a bőrfelszín alatti méreganyagokat, így segítik a selymesebb és simább bőr megjelenését. A fúvókák a profi masszőrök szerepét veszik át, és amikor a vérkeringés megfelelő, akkor a testünk is pozitívan reagál rá.

Az sem elhanyagolandó, hogy a meleg víz segít a bőr pórusainak kitágulásában, ami azt jelenti, hogy megelőzésként is használhatjuk. Egyesek ujjal mutogatnak a genetikára, azonban kár lenne lemondanunk a tökéletes kinézetről. Ha úgy gondoljuk, hogy nagyobb esélyünk van a narancsbőrre, akkor érdemes korán kezdeni a megelőzést. Általánosságban elmondható, hogy a probléma megoldása sokkal nehezebb szokott lenni, mintha már a megjelenése előtt felvennénk vele a harcot.

A jakuzzi másik előnye, hogy kiváló stresszűző, így végre kipihenhetjük benne a fáradalmakat. Sajnos a narancsbőr azoknál is megjelenik, akik valamiért stresszesebb életmódot élnek. Ha a szakember azt javasolja, hogy érdemes lenne többet sportolni, akkor nyugodtan gondoljunk a jakuzzira is, ami nemcsak megnyugtatja a testet, hanem kényelembe helyezi az elmét, és még a bőrnek is jót tesz. Természetesen nem szabad megfeledkezni a sportolásról, azonban a masszázsfürdővel együtt biztosan nyerni fogunk.

Hogyan lehet megelőzni a narancsbőrt?

A narancsbőr vagy cellulit megjelenésének megelőzésében két szempontra kell összpontosítani: a kiegyensúlyozott étrendre és a testmozgásra. Kerüljük a túlzottan zsíros és cukros ételeket, csökkentsük az alkoholfogyasztást és hagyjuk abba a dohányzást. Fontos továbbá, hogy naponta körülbelül két liter vizet igyunk meg, és csökkentsük a sófogyasztást, mivel az elősegíti a folyadékvisszatartást és megváltoztatja a vérkeringést.

A rendszeres testmozgás, különösen aerob testmozgás, például futás vagy kerékpározás szintén segíteni fog, de az úszást is bevehetjük a heti teendőink listájába. Ha pedig későn érkeztünk, és már van narancsbőrünk, akkor továbbra is kövessük ezeket a tanácsokat, valamint alkalmazzunk más ajánlásokat is, például használjunk cellulitiszellenes és feszesítő krémeket, masszírozzuk a narancsbőrös testrészeket vagy használjunk keringést elősegítő olajokat, és természetesen, ne feledkezzünk meg a jakuzziról.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Egészségesebb és olcsóbb a fűtés klímával

2022. szeptember 15.|

Az emelkedő energiaárak hatására a többség elkezdett alternatív fűtési megoldások között nézelődni. A gáz ára ugyanis már olyan mértékben emelkedett meg, amit már kevesen engedhetnek meg maguknak, főként egy nem túl korszerű otthonban. A másik

Háziasszony képző: így használd a purhabot

2022. szeptember 14.|

A poliuretán hab vagy purhab egy olyan termék, amely nagyon népszerűvé vált, mivel könnyen használható és számos alkalmazási területe van a barkácsolás és a felújítások világában. Az alábbiakban elmagyarázunk mindent, amit erről a szigetelőhabról tudni

Az úszás fogyaszt és egészségesen tart

2022. szeptember 14.|

Amikor le akarjuk dobni a felesleges kilókat, akkor először a futásra szoktunk gondolni. Még az is lehet, hogy néhány napon keresztül rászánjuk magunkat a félmaratonra, azonban vagy a hőség elviselhetetlen, vagy a hideg érkezik meg