Kádár-korszak és nőiség, avagy traktoros lányokból anyák

A szocializmusban munkásnőnek lenni egyet jelentett a büszkeséggel és az erővel, mivel éppen ők építették újra az országot. A propaganda árnyékában azonban kemény élet várt mindenkire. Miközben a nőnapot 1914-től ünnepeljük, negyven évnek is el kellett telnie, hogy kötelezővé váljon.

A második világháború megváltoztatta a hazai helyzetet, a férfiak hiánya miatt éppen a hölgyeknek kellett kivenniük a részüket az ország kétkezi munkáiból. Egyre többen választották az egyetemet, a gyári munka pedig kifejezetten dicsőségesnek számított.

A sajtó egyre többször írt az élmunkás nőkről, akik kábellerakással, habarcsolással vagy éppen téglaadagolással foglalkoztak, és még propaganda füzetek is készültek róluk. Hirtelen a szocialista gazdaságért dolgozó hölgyek lettek az új hírességek, és minden lány rájuk akart hasonlítani. Nem kellett tabuként beszélni a munkáról, ehelyett szinte elvárták mindenkitől, hogy tegyen hozzá egy kicsit az ország gazdaságához. Az idilli körülmények azonban nem tartottak túl sokáig, pár évtized leforgása alatt több divathullám is lecsengett.

A traktoros lányok egy évtizedig bírták

Az 50-es években jelentek meg a traktoros lányok, akik igazi eszményképnek számítottak. A férfias foglalkozáshoz kitartás, fizikai erőnlét és felkészültség kellett, azonban a divat csak pár évig tartott. Eleinte rengetegen döntöttek a traktorvezetés mellett, amit a híradó és a sajtó is támogatott. Olyan képek jelentek meg, ahol boldog, dolgozó nőket láttunk, akik hatalmas megtiszteltetésnek veszik, hogy ilyen mezőgazdasági gépeket vezethetnek. Mindössze tíz év kellett ahhoz, hogy a trend új irányt vegyen. Szinte azonnal jöttek a hátsószándékú férfiak, akik a traktoros lányokat könnyűvérűnek kiáltották ki, vagy azt mondták, hogy lustaságból választották ezt a foglalkozást. Érthető, hogy egyre többen hagyták maguk mögött a kormányt, és kerestek valamilyen új foglalkozást.

A gyári munkásnők ideje

A 60-as években a traktort vezető hölgyek száma lecsökkent, és inkább a gyárak felé húzott a szívük, ők lettek az új ideálok. Ők már közösségben munkálkodtak, műszakban jártak, gépeket irányítottak, többféle munkát is elvégeztek. Az úgynevezett brigádban dolgozó asszonyok jelvényeket és Kossuth-díjat kaptak, az elismerés mellé azonban lényegesen kevesebb fizetést járt. Hiába mondták, hogy a nők bármit meg tudnak tenni, a férfiak így is több pénzt vittek haza ugyanazért a munkáért cserébe. Ez mondjuk még napjainkban is több problémát fel szokott vetni.

A leányanya egyenlő volt a szégyennel

Fotó: laitimes.com

Fotó: laitimes.com

Miután vidéken kevesebb lehetőségük volt a hölgyeknek, sokan inkább a városokban kerestek munkát. Hosszú utat tettek meg azért, hogy bekerüljenek az egyik gyárba, hogy így elnyerjék az emberek tiszteletét, színházba járhassanak, és nem utolsó sorban férjhez mehessenek. A városi férfiak kaptak is az alkalmon, és megpróbálták becserkészni a gyanútlan, fiatal hölgyeket. A tapasztalatlan nőknek nem volt könnyű a helyzete, mivel az erkölcstelenség útja nem keresett gyermekekhez vezetett, ami egyenlő volt a biztos kitagadással. Hiába állították, hogy a szülés dicsőség, a leányanyákat szégyen és megvetés övezte.

Érthető, hogy sokan inkább az abortusz mellett döntöttek, amit titokban kellett elvégezniük, és nagyon sokszor rossz következményekkel jártak, akár halálos kimenetelűek is lehettek. A társadalom egyszerűen kirekesztette azokat, akik leányanyák lettek, amin az sem segített, hogy az így született gyermekek nem számítottak egyenjogúnak a családban született csemetékkel. Ez további piszkálódáshoz és lenézéshez vezetett, ezek az anyukák megszenvedték a szülést.

Az anyasággal újra változik a divat

A szerencsésebbek férj mellett vállaltak gyereket, ami szó szerint kötelezettségnek számított, azonban újabb problémákat vetett fel. A 50-es évek után dolgozó nőideál most anya ideállá változott. A munkához szokott asszonyoknak több gyermeket kellett vállalniuk, hogy ezzel dicsőséget hozzanak a családjukra. Bár 1967-ben bevezették a GYES-t, hogy az anyukák három évig otthon tudjanak maradni a babájukkal, ez azonban túl nagy változást hozott, és gyakran depresszióban végződött. A megszokott nyüzsgés után hirtelen a négy fal között találták magukat, amihez hozzácsatlakozott egy új élet is. A csend, a magány és a sírós baba nem könnyítette meg a dolgukat, miközben el kellett búcsúzniuk a munkatársaiktól, a barátaiktól és a megszokott életstílusuktól is.

Kádár nagyon igyekezett hangsúlyozni a nők szerepének fontosságát és az egyenjogúságot, azonban a harmonikus család még napjainkban is tabunak számít. Sokan a három év letelte után örömmel mentek vissza dolgozni, bár egyáltalán nem volt könnyű dolguk. Ebben a korszakban a nőnek kellett gondoskodnia az otthoni feladatokról, ami azt jelentette, hogy a műszakjuk soha nem ért véget, a lakásban kellett folytatniuk a feladataikat. Így a szocialista nő napközben dolgozott, otthon pedig folytatta a munkát. Ahogy teltek az évek, úgy vált fontosabbá az anyaság, és lassan megfeledkeztek a gyárakban dolgozókról. Innentől kezdve a női egyenjogúság egy újra meg újra felmerülő kérdéskörré vált.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Egészségesebb és olcsóbb a fűtés klímával

2022. szeptember 15.|

Az emelkedő energiaárak hatására a többség elkezdett alternatív fűtési megoldások között nézelődni. A gáz ára ugyanis már olyan mértékben emelkedett meg, amit már kevesen engedhetnek meg maguknak, főként egy nem túl korszerű otthonban. A másik

Háziasszony képző: így használd a purhabot

2022. szeptember 14.|

A poliuretán hab vagy purhab egy olyan termék, amely nagyon népszerűvé vált, mivel könnyen használható és számos alkalmazási területe van a barkácsolás és a felújítások világában. Az alábbiakban elmagyarázunk mindent, amit erről a szigetelőhabról tudni

Az úszás fogyaszt és egészségesen tart

2022. szeptember 14.|

Amikor le akarjuk dobni a felesleges kilókat, akkor először a futásra szoktunk gondolni. Még az is lehet, hogy néhány napon keresztül rászánjuk magunkat a félmaratonra, azonban vagy a hőség elviselhetetlen, vagy a hideg érkezik meg