Miért romlanak a fogak terhesség alatt?

A várandósság alatt a kötelező vizsgálatok közé tartozik a fogorvosi vizsgálat is, ez pedig nem véletlen. Ha ugyanis egy várandós nő elhanyagolja a rendszeres fogápolást nemcsak magának, de a babának is árthat.

Bár számos tévhit tartja még magát a terhesség alatti fogromlással kapcsolatban, a legtöbb a szakemberek már megcáfolták. Ugyanakkor az is vitathatatlan tény, hogy a várandósság alatti kötelező fogászati vizsgálatok során többször találnak szuvas fogakat vagy egyéb fogproblémákat. Ám ennek jellemzően nem az az oka, amit elsőre gondolnánk.

De miért is romlékonyabbak a fog a terhesség alatt, és mit tehetünk azért, hogy megvédjük szájunk épségét, és persze a kisbabánk egészségét is? A következőkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Gyakori tévhit a várandósság alatti fogromlással kapcsolatban

Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy terhesség alatt azért romlanak el a fogak, mert a magzat elszívja a kalciumot az anya csontjaiból és fogaiból, ez pedig romlékonyabbakká teszi a fogakat. A helyzet azonban az, hogy erről szó sincs. Az is tévedés, hogy a száj pH értéke változik meg ilyenkor, és emiatt lesz egy várandós nőnek több szuvas foga. A Glamour nemrégiben írt arról, hogy mi is okozza valójában a fogak romlását a terhesség alatt. Az általuk megkérdezett szakértő pedig cáfolta ezeket a tévhiteket.

Akkor mitől romlanak mégis jobban a fogak ilyenkor?

A Glamour által megkérdezett szakértő véleménye is az, hogy a baba nem szívja el a kalciumot a fogakból, egészen más oka van annak, hogy jobban romlanak várandósság alatt a fogak. Az ő véleménye az, a fogszuvasodás egyik gyakori oka, hogy terhesség alatt a kismamák jobban kívánják az édes ételeket, gyakrabban fogyasztják is őket, ez pedig elve nagyon kockázatot jelent a fogainkra nézve is. A másik ok, hogy nem a megfelelő időben mosnak fogat. A reggeli rosszulléteket követően ugyanis nem célszerű azonnal fogat mosni.

Érthető persze, ha egy kismama a reggel hányás, öklendezés után azonnal fogat akar mosni, hiszen érzi a gyomorsav ízét a szájában, ami ugyebár egyáltalán nem kellemes, viszont ezzel árt a fogainak. A gyomorsav egy része ugyanis ilyenkor még ott van a szánkban, a fogmosással pedig jól rádörzsöljük a fogainkra , amivel károsíthatjuk a fogzománcot. Ha gyengül a fogzománc, akkor nagyobb eséllyel lyukad ki a fog.

Amit megtehetünk a fogaink védelme érdekében

Az alapos fogmosás rendkívül fontos, ha a terhesség alatt nem szeretnénk még több szuvas foggal szembesülni. A rendszeres fogmosás és az alapos szájhigiénia elengedhetetlen ilyenkor, de a rendszeres fogászati vizsgálat is. A kötelező fogorvosi vizsgálatra mindenképp célszerű elmenni, de az sem árt, ha rendszeresen, a terhesség ideje alatt többször is felkeressük a fogorvost, ezzel is segítve a megelőzést. A fogínyvérzés kezelésére sem ért ilyenkor fokozottabban ügyelni.

Ha pedig bármilyen fogorvosi kezelésre van szükség, érdeklődjünk a feherdental.hu rendelőjében. Sok kismama aggódik ilyenkor, hogy egyes fogászati kezelések árthatnak a babának, de a helyzet az, hogy szinte az összes fogászati beavatkozás elvégezhető a várandósság alatt is.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Miért romlanak a fogak terhesség alatt?

2024. március 29.|

A várandósság alatt a kötelező vizsgálatok közé tartozik a fogorvosi vizsgálat is, ez pedig nem véletlen. Ha ugyanis egy várandós nő elhanyagolja a rendszeres fogápolást nemcsak magának, de a babának is árthat.

A lakásfelújítás buktatóiról

2024. március 27.|

Manapság egyre többen vágnak bele a lakás és házfelújításba, a végeredmény pedig sajnos nem minden esetben olyan, amilyenre vágytak. A felújítási munkálatok sosem egyszerűek, és bizony számos buktatót rejtenek, miken megcsúszhat a projekt.

Ilyen napjainkban egy tökéletes ruházati eladó

2023. november 24.|

Manapság egyre több ember számára fontos a megjelenés, a stílus és az elegancia. Azzal azonban nem mindenki van tisztában, hogy milyen stílusú, milyen fazonú ruha állna neki jól, ilyenkor pedig jól jöhet egy hozzáértő véleménye,