Sikeres nők az építőiparban

Az építőiparban a statisztikák szerint 90 százalékban férfiak dolgoznak, mindössze 10 százalék a nők aránya. Pedig ebben az iparágban is szükség van a nőkre, a hatékony csapatmunkához nélkülözhetetlen a nők szerepvállalása.

Egyre több építőiparral foglalkozó cég helyez nagy hangsúlyt a nők foglalkoztatására és ez hosszú távon megtérül. Az építőipar igen szerteágazó iparág, a fizikai munkát végzőktől kezdve egész a tervezőkig, az álmokat papírra vetőkig sok-sok területet foglal magában. Egyre több nő választja hivatásul az építőipart, és a számuk várhatóan nőni fog.

Bár ma még mindig meglepődünk, ha azt halljuk, hogy egy nő burkolóként helyezkedik el, holott sok esetben a nők sokkal precízebb munkát végeznek, mint a férfiak. Persze általánosítani nem lehet, de a nők megjelenése az építőiparban egy friss és új szemléletet hoz.

Az építészet Nobel-díja

1979 óta osztja ki a Hyatt Alapítvány a Pritzker-díjat, melyet az építészet Nobel-díjának is neveznek. Ezt a díjat élő építészek kaphatják meg, akik 100.000 dollárt is kapnak a díj mellé. 2022-ben ezt a díjat Diébédo Francis Kéré építész, oktató és társadalmi aktivista kapta meg, de 41 éves fennállása alatt megkapta ezt a díjat két nő is, Yvonne Farrell és Shelley McNamara is, ők a Grafton Architects társalapítói, melyet 1978-ban hoztak létre.

Lakóépületeket, kereskedelmi központokat és középületeket terveztek, de elsősorban az oktatást szolgáló épületeik révén lettek ismertek. 2008-ban adták át az általuk tervezett Bocconi Egyetem épületét, ami megnyerte a World Architecture Festival fődíját is. Az építésznők a fenntartható tervezést tartották szem előtt, úgy vallják ugyanis, hogy minden, amit építészként tesznek, hatással van a Földre. Épp ezért úgy vélik, hogy ha elveszünk a természetből, akkor adjunk is vissza, hisz az emberi felelősség óriási, a bolygó pedig törékeny.

Híres építésznők a világban és hazánkban

A történelemben az első női építész a staffordshire-i kastély úrnője volt, de mivel az 1870-es években ilyen munkát nem végezhetett, ezért dokumentumok nem maradtak fenn róla. Így az első női építésznek az amerikai Julia Morgant tartják, aki 1894-ben diplomázott. Az első magyar nő, aki építészdiplomát szerzett, Pécsi Eszter volt, ő 1920. március 8-án vette át oklevelét. Az ő nevéhez fűződik a Fiumei úti baleseti kórház és a Kútvölgyi kórház szerkezeti terve.

Ma már általános, hogy a nők között is sok az építész, sajátos stílusukkal, kreativitásukkal új színeket, formákat, textúrákat hoznak az építőiparba. A híres, sikeres építészek között ott találjuk azt az Elizabeth Dillert, akit a Time magazin 2018-ban a világ legbefolyásosabb építészének nevezett. Ha pedig Magyarországon maradunk, akkor is sok híres épületet találunk, melyet női építész tervezett.

A Müpa épületének tervezése Zoboki Gábor és Demeter Nóra nevéhez fűződik, a Dózsa György úti ING-székház pedig Erick van Egeraat és Z. Halmágyi Judit nevéhez kapcsolódik. A MOME-n a Műhelyház, a Műterem- és Médiaház tervezése pedig Csomay Zsófia nevéhez fűződik. A sort még lehetne folytatni, a hazai és külföldi építőipar is elképzelhetetlen ma már a női szereplők nélkül.

Írta: Variosystem.hu, a készház építő

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Miért romlanak a fogak terhesség alatt?

2024. március 29.|

A várandósság alatt a kötelező vizsgálatok közé tartozik a fogorvosi vizsgálat is, ez pedig nem véletlen. Ha ugyanis egy várandós nő elhanyagolja a rendszeres fogápolást nemcsak magának, de a babának is árthat.

A lakásfelújítás buktatóiról

2024. március 27.|

Manapság egyre többen vágnak bele a lakás és házfelújításba, a végeredmény pedig sajnos nem minden esetben olyan, amilyenre vágytak. A felújítási munkálatok sosem egyszerűek, és bizony számos buktatót rejtenek, miken megcsúszhat a projekt.

Ilyen napjainkban egy tökéletes ruházati eladó

2023. november 24.|

Manapság egyre több ember számára fontos a megjelenés, a stílus és az elegancia. Azzal azonban nem mindenki van tisztában, hogy milyen stílusú, milyen fazonú ruha állna neki jól, ilyenkor pedig jól jöhet egy hozzáértő véleménye,