Sikeres nők az építőiparban

Az építőiparban a statisztikák szerint 90 százalékban férfiak dolgoznak, mindössze 10 százalék a nők aránya. Pedig ebben az iparágban is szükség van a nőkre, a hatékony csapatmunkához nélkülözhetetlen a nők szerepvállalása.

Egyre több építőiparral foglalkozó cég helyez nagy hangsúlyt a nők foglalkoztatására és ez hosszú távon megtérül. Az építőipar igen szerteágazó iparág, a fizikai munkát végzőktől kezdve egész a tervezőkig, az álmokat papírra vetőkig sok-sok területet foglal magában. Egyre több nő választja hivatásul az építőipart, és a számuk várhatóan nőni fog.

Bár ma még mindig meglepődünk, ha azt halljuk, hogy egy nő burkolóként helyezkedik el, holott sok esetben a nők sokkal precízebb munkát végeznek, mint a férfiak. Persze általánosítani nem lehet, de a nők megjelenése az építőiparban egy friss és új szemléletet hoz.

Az építészet Nobel-díja

1979 óta osztja ki a Hyatt Alapítvány a Pritzker-díjat, melyet az építészet Nobel-díjának is neveznek. Ezt a díjat élő építészek kaphatják meg, akik 100.000 dollárt is kapnak a díj mellé. 2022-ben ezt a díjat Diébédo Francis Kéré építész, oktató és társadalmi aktivista kapta meg, de 41 éves fennállása alatt megkapta ezt a díjat két nő is, Yvonne Farrell és Shelley McNamara is, ők a Grafton Architects társalapítói, melyet 1978-ban hoztak létre.

Lakóépületeket, kereskedelmi központokat és középületeket terveztek, de elsősorban az oktatást szolgáló épületeik révén lettek ismertek. 2008-ban adták át az általuk tervezett Bocconi Egyetem épületét, ami megnyerte a World Architecture Festival fődíját is. Az építésznők a fenntartható tervezést tartották szem előtt, úgy vallják ugyanis, hogy minden, amit építészként tesznek, hatással van a Földre. Épp ezért úgy vélik, hogy ha elveszünk a természetből, akkor adjunk is vissza, hisz az emberi felelősség óriási, a bolygó pedig törékeny.

Híres építésznők a világban és hazánkban

A történelemben az első női építész a staffordshire-i kastély úrnője volt, de mivel az 1870-es években ilyen munkát nem végezhetett, ezért dokumentumok nem maradtak fenn róla. Így az első női építésznek az amerikai Julia Morgant tartják, aki 1894-ben diplomázott. Az első magyar nő, aki építészdiplomát szerzett, Pécsi Eszter volt, ő 1920. március 8-án vette át oklevelét. Az ő nevéhez fűződik a Fiumei úti baleseti kórház és a Kútvölgyi kórház szerkezeti terve.

Ma már általános, hogy a nők között is sok az építész, sajátos stílusukkal, kreativitásukkal új színeket, formákat, textúrákat hoznak az építőiparba. A híres, sikeres építészek között ott találjuk azt az Elizabeth Dillert, akit a Time magazin 2018-ban a világ legbefolyásosabb építészének nevezett. Ha pedig Magyarországon maradunk, akkor is sok híres épületet találunk, melyet női építész tervezett.

A Müpa épületének tervezése Zoboki Gábor és Demeter Nóra nevéhez fűződik, a Dózsa György úti ING-székház pedig Erick van Egeraat és Z. Halmágyi Judit nevéhez kapcsolódik. A MOME-n a Műhelyház, a Műterem- és Médiaház tervezése pedig Csomay Zsófia nevéhez fűződik. A sort még lehetne folytatni, a hazai és külföldi építőipar is elképzelhetetlen ma már a női szereplők nélkül.

Írta: Variosystem.hu, a készház építő

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Ilyen napjainkban egy tökéletes ruházati eladó

2023. november 24.|

Manapság egyre több ember számára fontos a megjelenés, a stílus és az elegancia. Azzal azonban nem mindenki van tisztában, hogy milyen stílusú, milyen fazonú ruha állna neki jól, ilyenkor pedig jól jöhet egy hozzáértő véleménye,

Így változtassuk meg az életmódunkat és a mentalitásunkat

2023. szeptember 4.|

Az életmódváltást sokan januárra hagyják, hiszen az új évvel új szokásokat szeretnének beiktatni az életükbe, de az az igazság, hogy aki igazán komolyan veszi a dolgot, az az év bármely szakában meg tudja változtatni az

Tényleg van szépítő hatása az infraszaunázásnak?

2023. augusztus 16.|

Az infraszaunát sokan sokféle problémára használják, de egyre inkább terjed az a nézet, hogy szépülésre, fiatalításra is sikerrel alkalmazható. Bár akadnak, akik nagyon szkeptikusak ezzel kapcsolatban, de a helyzet az, hogy az infraszaunával valóban lehet