Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

Ha vizesen, vagy vizes ruhában napozol, akkor bizony komoly veszélynek teszed ki magadat, hiszen magas a kockázata a felfázásnak és a húgyúti fertőzéseknek.

Nyilván Te is szereted a nyarat, hiszen akkor van a legjobb idő, az igazi, jó, nyári meleg, de néha a jóból is megárt a sok. Pont ezért szeretsz az ilyen hőségben kikapcsolódni fürdőzéssel. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk az egészségünk megőrzése érdekében. A lányokat, nőket és férfiakat is fenyegeti a felfázás és a húgyúti betegségek megjelenése. Legyél résen, legyél informált és mindig előzd meg a bajt!

Persze lehetsz lazább is, hiszen végre itt van a nyár, itt van a meleg, a tavaink, természetes vizeink is megfelelő hőmérsékletűek már, ezért ha teheted, bemész a hűsítő vízbe. Ez teljesen természetes, rendben is van, de érdemes néhány hasznos tanácsot betartani annak érdekében, hogy ne legyen a szórakozásból szenvedés.

Az egészségünk érdekében érdemes betartani néhány tanácsot – hívja fel a figyelmet Dr. Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos, aki nagyra tartja hazánk termál kincseit, hiszen mi a meleg vizek birodalmában lakunk.

Már az elején érdemes odafigyelni az alapvető megelőzésekre. Vízbe mártózás előtt és után szükséges lezuhanyozni. Amennyiben nyílt és/vagy vérző, leragasztott sebbel rendelkezünk, kerüljük a közös használatú vizeket, ugyanis fertőzés áldozata lehetünk.

Vizes fürdőruhában orvosi tanács az, hogy NE napozzunk!

Amennyiben fürdőzés után vagyunk, az átmenetileg lehűlt testrészeink fokozott kockázatnak vannak kitéve az esetleges kórokozóknak. Ezek bármik lehetnek, baktériumok, vírusok, netán gombák, amik egy egészséges, száraz, nem hideg bőrfelületen kevésbé élnék túl. Pont ezért nem érdemes napon száradni.

Így lehet könnyen húgyhólyaggyulladást (cystitis), petefészekgyulladást (adnexitis), esetleg tüdőgyulladást (pneumonia) kapni. A lányok gyakori betegsége a felfázás, melynek tünetei néha ijesztőek lehetnek. A legjellemzőbb a gyakori vizelési inger és a vizelet csíp. Nem az számít, hogy mennyi időt töltöttünk a vízben, hanem hogy mennyit voltunk vizes ruhában a parton. Ha megtörtént a baj, érdemes először a gyógynövényeket segítségül hívni: a medveszőlő, a cickafarkfű, az aranyvesszőfű, a nyírfalevél vagy a tőzegáfogya is jó választás lehet. Fontos, hogy a boltokban kapható gyógynövény tabletták többségében elenyésző a hatóanyag-tartalom, így érdemes inkább gyógyteákat választanunk. Ha így sem múlnak a tünetek, keressünk fel egy szakorvost, aki adhat antibiotikumot, vizelet-tenyésztéssel pedig a mikrobiológus deríti ki, mely baktérium található a vizeletben. A férfiak a vizes fürdőnadrággal a prosztatájukat veszélyeztetik, a prosztatagyulladás a partnerünknek is kellemetlenséget okozhat. Sőt, a későbbi meddőség oka is lehet a vizes fürdőruha okozta gyulladás. A felfázás elkerülése végett fürdés után érdemes rögtön száraz fürdőruhára váltani mindenkinek.

– fejtette ki Dr. Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos, természetgyógyász.

Mit tegyek, ha menstruálok?

Mindenki maga dönti el, de.. alapvetően nem javasolt, de nem probléma, hogy ez idő alatt strandoljunk, viszont alapvető szabályok betartása mindenképpen elengedhetetlen.

A tampont használók bátran fürödhetnek, mert a tampon a hüvely felső részéből gyűjti össze a vért, alul pedig véd a felszálló fertőzésektől. Fontos azonban, hogy a felhelyezéskor és a cserénél a kezünket, a gátat szappannal tisztára mossuk, kézbőrünkön ne legyen seb, fertőzés, ugyanis, ha a tamponnal fertőzést okozó baktériumokat viszünk be a hüvelybe, akkor azok ott kiváló táptalajt találnak a szaporodásra. A vízből kijövet azonnal távolítsuk el a nedves tampont, zuhanyozzunk, és töröljük szárazra a testünket, majd vegyünk fel száraz fürdőruhát. Akinek hosszabb, hét-nyolc napos a menzesze, a ciklust megnyújthatja progeszteron tartalmú tablettákkal. Ennek idejét, alkalmazási módját előzetesen meg kell beszélnünk a nőgyógyászunkkal, aki a megfelelő szert receptre felírhatja, és a szedést beállítja. A menstruáció mennyiségét pedig csökkenthetjük vérzéscsillapító és méhösszehúzódást fokozó gyógynövényekből készült teákkal, például palástfűvel, pásztortáskával és apróbojtorjánnal.

– tette hozzá a szakorvos, a Lady’s Doctor Kft. tulajdonosa.

Vigyázz! A vizes ruhád bizony néha meddőséget is okozhat

A nőgyógyász szerint nyáron a nők sok mindenről elfeledkeznek. Nem figyelnek oda a fertőzésveszélyekre, nem vigyáznak a bőrükre, ezért sokan le is égnek, az sem ritka, hogy napszúrást kapnak. Van még egy kiemelt ok, hogy miért ne napozzunk hideg vizes fürdőruhában. Gátolja a családalapítást, hiszen a száradás akár 4-5 órán keresztül is kitarthat, miközben a napra kiteregetve, a ruhák akár 20 percen belül is megszáradhatnak.

Lehet napozni, de okosan. Akár meddőség is lehet a rossz döntések vége: kihűl a has, a baktériumok, melyek a szervezetben vannak (pl. Chlamydia, Ureaplasma) összezárhatják a petevezetőkben a lemezeket, mely meddőséghez vezethet. A spermiumok pedig nem jutnak ki az ondóvezetékből, mert az elzáródik. A kismamák is legyenek körültekintőek, fontos, hogy száraz ruhában napozzanak és ha a méhszájuk zárt, nyugodtan fürödhetnek, úszhatnak egész várandósságuk alatt. A magzattal való együtt úszás felejthetetlen élmény lesz mindkettejük számára. A mi szélességi körünkün 11 és 15 óra között ne legyünk sokáig a tűző napon, csak árnyékban. A bőrvédő krémek segítik megelőzni a bőr hámlását, a másod- és harmadfokú égést. De a legjobb hűtő mindig maga a víz.

– zárta a beszélgetést.

Megosztás

Az alábbiakba is olvass bele

Sikeres nők az építőiparban

2023. január 24.|

Az építőiparban a statisztikák szerint 90 százalékban férfiak dolgoznak, mindössze 10 százalék a nők aránya. Pedig ebben az iparágban is szükség van a nőkre, a hatékony csapatmunkához nélkülözhetetlen a nők szerepvállalása.

Cukrászda-trendek

2023. január 22.|

Általában a „divat” szó hallatán kifutók, túlárazott ruhaköltemények, vagy az éppen menő frizurák jutnak eszünkbe. A legtöbb ember ehhez a kifejezéshez a megjelenést köti, és nem is véletlenül, hiszen a szépségipar nagyon komoly tényező a